MÍSTNÍ GASTRONOMIE JE V POPŘEDÍ ZÁJMU NA ČEM SI KDE MŮŽETE POCHUTNAT ?
V poslední době stále více roste zájem o místní gastronomii a týká se to všech krajů naší vlasti. Každý region má totiž něco speciálního, něco specifického, něco netradičního, něco unikátního, prostě něco „nej, čím chce přilákat více turistů.
A co že to například může být? Tak třeba mrkvance, hábovka nebo jabkance. Že vám tato slova nic neříkají? Že jste je nikdy neslyšeli? Tak to pak neznáte regionální kuchyni zase tak dobře. Není to totiž jen svíčková, moravský vrabec, guláš nebo bramboráky. Do tradiční regionální kuchyně patří pokrmů mnohem více a celou řadu z nich je možné ochutnat jen někde. Často jsou totiž připravovány ze speciálních surovin typických pouze pro některý kraj. To je také jedna z cest, jak do konkrétního kraje či oblasti nalákat více návštěvníků. Pokud se totiž zamyslíme nad rčením „Jiný kraj, jiný mrav“, shodneme se na tom, že v gastronomii to platí možná zcela určitě. Pokusili jsme se zmapovat, jaké jedinečné specialitky je možné ochutnat v tom kterém kraji či regionu, na co se kde můžete těšit. Pojďme tedy společně navnadit naše chuťové pohárky.
Západní Čechy
Když se řekne „západní Čechy“ nebo „Plzeň“, téměř každému se na prvním místě vybaví pivo, v tomto případě to z Plzně. Jedná se o pivo, které je známé nejen u nás, ale také daleko za našimi hranicemi. Byli to také právě západní Čechy, které naší kuchyni dali jeden speciální knedlík, a to karlovarský. Jedná se o knedlík nekynutý, do nějž se přidává petrželka. A zapomenou u tohoto kraje nemůžeme ani na speciální kynutý bramborák, neboli „báč“, případně další jídla, do nichž se přidává pivo – například krkovička na pivu nebo jedinečný pivní štrůdl.
Jižní Čechy
Při slovech „jižní Čehy“ se jistě každému vybaví rybních a v nich ryby. Proto nás nepřekvapí, že hlavním lákadlem tohoto kraje jsou ryby připravené na desítky způsobů. Hlavní rybou je samozřejmě kapr, bez kterého si řada z nás nedokáže představit oslavu vánoc. V nabídce je ale ryb mnohem více. Často si také lidé v tomto kraji pochutnávali na zvěřině, oblíbené byly také kynuté knedlíny naplněné borůvkovým žahourem. To jsou také další jídla, která vám tady často nabídnou.
Severní Čechy
Severní Čechy jsou typické nejen svými horami, ale také například městem Žatec. To je známé svým kvalitních chmelem a tím také kvalitním pivem. Jeho konzumace se často doplňuje s polévkami, typické pro tento kraj jsou například chlebová nebo česneková. V této oblasti jsou také často sbírané houby, které se pak stávájí oblíbenou ingrediencí. Pochutnat si tady můžete například na skvělých houbových karbenátcích.
Východní Čechy
Nejvýznamnější pochutinou typickou pro tento kraj, přesněji pro Pardubicko, je samozřejmě perník. Jedná se o sladkost, která má již velmi dlouho tradici. A je to také jediný produkt odtud, který může využívat ochranu původu a pyšnit se zeměpisným označením EU. Východní Čechy se také velmi často zaměřují na med a produkty z něj vyrobené. Příkladem může být exkluzivní medovina z Hlinska. Jelikož je část kraje mírně kopcovitá, daří se tady pěstování brambor. To je také důvod, proč je této surovině věnována velká pozornost a značná část místní gastronomie ji využívá. Doporučit můžeme například jabkanec, což je sladký pokrm z obrambodového těsta.
Vysočina
Pokud někdo vysloví „Vysočina“, většině z nás se jistě vybaví drsnější klimatické podmínky, proměnlivé počasí a chudší životní poměry. Z toho také vychází co, na čem si tady můžete pochutnat. Odedávna byly hlavními surovinami brambory, luštěniny a chléb. A právě z těchto surovin pochází místní speciality. Ochutnat tady můžete například mrkvance, což jsou kynuté buchtičky plněné různě ochucenou mrkvovou náplní. Další specialitou je samozřejmě salám Vysočina, který se zrodil již v roce 1967 jako alternativa pro maďarský uherák. Zapít to pak můžete kupříkladu limonádou ZON, která pochází z Třebíče, kde se začala vyrábět v druhé polovině 19. století. Zřejmě nejznámější je jablečná příchuť, dnes si ale můžete vybrat z celé řady chutí. Mezi dětmi je oblíbená modrá pod názvem Laguna a má příchuť ovoce a bylin. Pro ty o něco starší je určen Kadovánek, což je bylinný likér připravovaný a nabízený v Kadově, v hospůdce U Janečků.
Jižní Morava
Při vyslovení slov „jižní Morava“ se jiště každému vybaví víno. Již nějakou dobu jsou za tímto skvělým mokem pořádány výlety. Dalším typickým produktem jsou znojemské okurky, které se přidávají například do znojemské pečeně. Za ochutnání jistě stojí také uzené, například s povidlovou omáčkou. Ze sladkých jídel nevynechejte meruňkové knedlíky, případně další pokrmy s použitím tohoto ovoce. Častou surovinou je také vinná réva, z té vzniká například vinné želé, horčice nebo olej. A to ještě není všechno. Známá a oblíbená je také Svatomartinská husa, jedinečné jsou svatební koláčky, nejen ve vinných sklepích jsou často konzumované škvarky.
Východní Morava
Východní Morava je regionem známým pro celou řadu skvělých jídel. Pokud bychom chtěli dát dohromady kuchařku s oblíbenými recepty tohoto kraje, měla by i stovky stránek. Nejtypičtejšími pro tento kraj jsou valašský frgál, valašská kyselica, moravská slivovice, moravské uzené, moravská kachna, moravské zabíjačkové hody, vlčnovské vdolky, slovácká klobása a řada dalších. Vyhlášené jsou ale také například borůvkové či ostružinové knedlíky.
Střední Morava
Také střední Morava, neboli Haná, může návštěvníky lákat na celou řadu specialit z okruhu gastronomie. Hanácká kuchyně je totiž velmi rozmanitá, pestrá a plná chutí. Hodně jídel odtud při své přípravě vychází z tvarůžků, příkladem může být polévka hanácká syrnica nebo loštická česnečka. Oblíbené jsou tvarůžky v pivním testíčku, často jsou využívány také při přípravě nádivek do různých druhů mas. V poslední době se velkým hitem staly tvarůžkové dezerty z dílky rodiny Poštulkových.Variantou valašské kyselice je místní zelná polévka hábovka, skvělé jsou škvarkové placky. Ze sladkých jídel nemůžeme opomenout hanácké tvarohové knedlíčky posypané perníkem a zalité ovocným přelivem nebo hanácké vdolky. Z nápojů nesmíte vynechat ochutnávku desítek druhů piv, ovocných moštů nebo různých pálenek.
Severní Morava
Na severní Moravě si často můžete pochutnat na jídlech, která byla ovlivněna našimi severními sousedy. Příkladem je bigos – variant tohoto jídla existuje několik, nejčastější je však verze z čerstvého a kysaného zelí spolu s červeným masem, uzeným bůčkem, klobásou, houbami a samozřejmě kořením. Někdy je přidáván i med. Co se týká Jeseníků, tady je specialit také hodně. Často jsou to nejrůznější pokrny pocházející ze zvěřiny nebo typických místních plodin. Za všechna jedinečná jídla bychom rádi zmínili například houbové špaldoto, bramborové placky s povidly a vlašskými ořechy, nudlové měšce plněné mletým masem se špenátem spolu se smetanovými bramborami, pohankový tabouleh nebo polévku z červené řepy.
A toto zdaleka nejsou všechny gastronomické unikáty, na které se v jednotlivých krajích můžete těšít. Jedná se pouze o jakýsi nástin, který by vás měl nalákat k cestě do konkrétního kraje. Jak je v posledních letech patrné, je gastronomie důležitým faktorem a společníkem při cestování, klade se na kuchyni stále větší důraz. Také jednotlivé kraje jsou si tohoto stavu vědomi, proto jsou to velmi často kulinářské zážitky, které s turistiku spojují a propagují. Při vašich cestách všem přejeme dobrou chuť.
Článek vznikl ve spolupráci s www.ceske-hospudky.cz
Doporučujeme navštívit
- Penzion St. Leonhard*** Šumava
- Resort UKO Jizerské hory
- Penzion M - RESORT VRANOVSKÁ PLÁŽ Jižní Morava
- Penzion na Vysočině Svitavsko
- Penzion LUISA Krkonoše
- Penzion Podhorní mlýn **** Orlické hory
- Penzion Seeberg Západočeské lázně
- Penzion Pod Moníncem Česká Sibiř
- Penzion Radost Střední Čechy - severovýchod - Polabí
- Penzion Ovečka Beskydy
- PENZION KAMÍNEK Jižní Čechy
- Wellness Penzion Pod Rozhlednou Orlické hory
- Apartmány Na Salaši Krkonoše
- Bedřichov Apartmány Jizerské hory
- LEŠNÁ PENZION