Biopotraviny: nastupující trend v gastronomii
Prodej biopotravin roste závratným tempem. V západní Evropě jejich spotřeba každý rok vzroste průměrně o 10 až 15 procent. V České republice se v roce 2008 odběr zvýšil dokonce o 40 procent, obdobný nárůst se očekává i pro rok 2009. Přestože velikost obratu s biopotravinami ve stravování mimo domov byla v roce 2008 jen 11 milionů Kč, stále více šéfkuchařů začíná dodavatele čerstvých produktů hledat mezi domácími biofarmáři.
Největší zastoupení biopotravin v oblasti gastronomie je samozřejmě v zemích s nejvíce rozvinutými biotrhy, tedy v USA, Německu, Švýcarsku, Velké Británii či Itálii. V Německu podle výzkumů již 80 procent gastronomických podniků využívá bioprodukty pravidelně. Nejčastěji se v provozech používají biopotraviny jako ovoce a zelenina, vejce, brambory a hovězí maso, mezi hlavní motivy pro jejich zařazení na menu restaurace patří dobrá kvalita jídel z nich připravených, odlišení se od nabídky konkurence a očekávaný nárůst image podniku. V žádném případě se tento trend nesoustředí jen na západní Evropu, většina kvalitních restaurací v Praze a dalších českých městech již bioprodukty nakupuje a šéfkuchaři je běžně používají. Cesta biopotravin a produktů na stůl vyhlášené restaurace ale nemusí být jednoduchá, napomáhat spojení mezi biofarmáři a šéfkuchaři se snaží například nový informační a zpravodajský portál Bio-info s adresou www.bio-info.cz. Cílem portálu je informačně propojit celý dodavatelský řetězec bioproduktů tak, aby se domácí bioprodukty z farem mohly snadněji uplatnit na maloobchodním a gastronomickém trhu. Bio-info nabízí provozovateli restaurace, která již bioprodukty používá, zdarma umístění do webového bioinfo seznamu. Cílem je, kromě představení restaurace, ukázat farmářům a výrobcům biopotravin, o které produkty konkrétně má restaurace zájem. Dalším nápadem je biotržiště, kde mohou šéfkuchaři provozů vkládat aktuální požadavky na biopotraviny nebo bioprodukty z farem. Bio-info také ve speciální rubrice Bio v gastronomii představuje svým čtenářům restaurace a šéfkuchaře používající bioprodukty z farem. - zdroj: www.bio-info.cz
Doporučujeme navštívit
- Penzion St. Leonhard*** Šumava
- Resort UKO Jizerské hory
- Penzion na Vysočině Svitavsko
- Hotel U STUDÁNKY Beskydy
- Penzion LUISA Krkonoše
- Penzion Podhorní mlýn **** Orlické hory
- Penzion Seeberg Západočeské lázně
- Penzion Pod Moníncem Česká Sibiř
- Penzion Radost Střední Čechy - severovýchod - Polabí
- Penzion Ovečka Beskydy
- PENZION KAMÍNEK Jižní Čechy
- Penzion DaJa Lipno
- Penzion YDYKSEB Beskydy
- LEŠNÁ PENZION