Ubytování

Poslanci zamítli snížení DPH u stravovacích služeb

Sněmovna minulý týden neschválila vládní návrh na přesun vybraných služeb do snížené sazby daně z přidané hodnoty. Přesun se měl vztahovat na služby s vysokým podílem lidské práce, mimo jiné na služby stravovací. Podnikatelé krok sněmovny kritizují.

Pro zákon hlasovalo 50 poslanců, zapotřebí jich bylo 75. Jen málokdo přitom očekával, že návrh neprojde. „Mohu za ministerstvo potvrdit, že návrh rozpočtu na rok 2010 počítal s tím, že tato novela bude schválena. Je nám líto, že se tak nestalo. Výsledkem bude o něco lepší příjmová stránka rozpočtu,“ řekl například mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Kritici návrhu poukazovali na to, že zákon neřešil, kde získat oněch několik miliard, o které by rozpočet v případě schválení přišel. „Tento návrh je nepochybně pokusem o krátkodobou výhodu některých, ale jednoznačně bude nevýhodou všech v čase, až se ty sazby začnou přibližovat k sobě,“ citovala ČTK Michala Doktora z ODS.

Podnikatele krok sněmovny zarmoutil. „To, že poslanci dnes hlasovali proti opatření na pomoc drobným podnikatelům, je velmi smutné a nepochopitelné,“ uvedl mluvčí Unie malých a středních podniků Petr Víšek. Podobně se vyjádřil i generální sekretář Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek, který mimo jiné připomněl studii IES Univerzity Karlovy, podle níž by přesun do nižší sazby jen v restauracích a cestovním ruchu pomohl zachránit 9 000 pracovních míst. „Postoj některých poslanců a politických stran k problematice snížené sazby DPH pro restaurace a podpoře cestovního ruchu, jako významného zdroje pracovních příležitostí všeobecně, je dostatečným indikátorem při rozhodování, komu v příštích volbách rozhodně hlas nedávat,“ komentoval hlasování Stárek. Asociace hotelů a restaurací bude podle něj i nadále pokračovat v předkládání věcných argumentů k narovnání podnikatelsky diskriminačni situace, kdy restaurace na vstupu nakupují potraviny s 9% sazbou DPH a na výstupu odvádí 19% sazbu. Tento stav je podle AHR ČR jednou z příčin hlubokých ekonomických problémů gastronomických provozů veřejného stravování v České republice. - zdroj: ČTK

Doporučujeme navštívit

Velmi dobré 8.0 / 10
Úžasné 10.0 / 10

Penzion roku

© FTonline s.r.o. - Všechna práva vyhrazena. | Obchodní podmínky
Webdesign pro portály
TOPlist TOPlist