Ubytování

Snídaně o provozovně prozradí mnoho

Podnik nabízející ubytovaní spolu se stravováním by rozhodně neměl podceňovat důležitost snídaně. Každý host je rád hýčkán a nechá se příjemně překvapit. Nápaditá, chutná snídaně může být skvělým startem do nového dne, nejlepším zážitkem a vzpomínkou na celý hotel/penzion i důvodem, proč se host rád vrátí.


Snídaňovou nabídku ovlivňují faktory jako jsou velikost hotelu/penzionu, národnostní složení klientů, roční období nebo aktuální dostatek různých plodů a surovin. Provozovatel musí mít na paměti, že každý člověk má jinou představu ranního zasycení a může preferovat produkty, které se standardně k snídani nepodávají. Všichni hosté však od snídaně v hotelu/penzionu očekávají více než od běžné snídaně doma. Zpravidla si na ni vyčlení více času a je prvním bodem jejich denního programu. „Snídaně je často jediná zkušenost hostů s hotelovou kuchyní – její úroveň významně ovlivňuje vnímání kvality služeb celého hotelu,“ říká Josef Svoboda, šéfkuchař Top Hotelu Praha. Dále dodává: „Je to to první, co můžeme pro své hosty po ránu udělat a není o velkých investicích. Záleží jen na nápaditosti, pochopení potřeb hostů a vnímání toho, jak je pro ně snídaně důležitá.“


Většina provozoven běžně nabízí klasickou kontinentální snídaní, kde jsou připraveny toasty, sýr, uzeniny, vejce, čerstvé pečivo – jedna z nejdůležitějších součástí snídaně, máslo, domácí marmeláda, káva nebo čaj. Odborníci radí zejména tradiční obložené mísy s uzeninami a sýry čas od času obměnit a doplnit o nové produkty. Velmi oblíbené jsou francouzské snídaně jejíž součástí je francouzská bageta, smažený sladký toast s javorovým sirupem, grilované marguezi s hranolkami, šunka, vejce, modrý francouzský sýr, máslo, domácí marmeláda, croissant, hroznové víno, čerstvě vymačkanou štáva z pomerančů a na závěr nesmí chybět café au lait.


Určitým trendem v návaznosti na zdravý životní styl jsou tzv. fitness snídaně, které by neměly chybět ani v nabídce menších hotelů. Typickými produkty jsou ovesné vločky, cornflakes, müsli, ovocné a bílé jogurty, ovocné a zeleninové saláty, čerstvé ovocné šťávy, nízkotučné mléko atd. Se zdravou snídaní úzce souvisí trend biopotravin, jenž se u nás začíná masivně prosazovat. V bio koutcích by neměla chybět certifikace, popisky i doplňující informace podrhující „přírodní původ“. Spolupráce hotelů s místními farmáři v regionech může být zásadní pro rozvoj bio trhu – jistota odběrů a pomoc s lokálním prodejem. Díky menším dopravním nákladům mohou farmáři hotelům nabídnout příznivější ceny a poskytnout atraktivní suroviny do snídaňového menu.


V zahraničí se běžně nabízejí teplé snídaně a nejedná se jen o asijské speciality jakými jsou nudle, suši či japonská miso polévka. Je-li to možné je vhodné hostům teplá jídla nabídnout. Již nyní jsou běžné párky a míchaná vejce, ale proč nabídku nezpestřit polévkou, steaky nebo gulášem?

 

Hotelová snídaně v praxi
Šéfkuchař Josef Svoboda nám představil snídaňové buffetové menu, které by mělo uspokojit i náročnější klienty.

Čerstvé sladké pečivo
Výběr croissantů
Plněné koláčky, taštičky s povidly, oříšky
Minizávin – tvarohový, makový, jablečný
Koblihy, šátečky, vánočka

Čerstvé slané pečivo
Francouzské bagety – korn, grahamová, cibulová
Kaiserky – natural, sezamová, cereální
Banketové pečivo mix
Chléb světlý a tmavý
Ciabatta minimix

Zeleninový bar
Čerstvá krájená zelenina, dresinky, octy
Zeleninové saláty

Ovocný bar
Široký výběr krájeného a čerstvého ovoce
Ovocné saláty

Biokoutek

Teplá jídla
Polévky – hovězí vývar s těstovinou, bramborová s hříbky
Teplé párky, opečená klobása, pečená slanina
Hovězí guláš
Drůbeží a vepřové steaky
Sekané řízečky
Pečená zelenina (cukety, rajčata, lilek)
Grilované houby
Teplé fazole v tomatové omáčce
Vaječná jídla (omelety, míchaná a vařená vejce)
Lívance

Jídla z asijské kuchyně
Miso polévka
Masová směs
Tofu
Smažené thajské nudle s kuřecím masem
Suši, rýže
Tempurovaná zelenina
Grilovaná ryba


zdroj: www.gastroplus.cz

Doporučujeme navštívit

Úžasné 10.0 / 10
Úžasné 10.0 / 10

Penzion roku

© FTonline s.r.o. - Všechna práva vyhrazena. | Obchodní podmínky
Webdesign pro portály
TOPlist TOPlist