Doplňující informace
Vinohrady našeho vinařství se nacházejí v těsné blízkosti Velkých Bílovic, největší vinařské obce u nás, kde historie výroby vína začíná již ve 3. století našeho letopočtu. Půdy zde mají charakter středně těžkých černozemí promísených se žlutou spraší s velmi dobrým vodním režimem na slínovitých a jílovitých substrátech. Viniční tratě, orientované jihovýchodně a místy budované v kaskádách, tak poskytují vynikající surovinu především pro červená vína. Proto je region též nazýván „srdcem červených vín Moravy“.
35 hektarů vlastních a 50 hektarů pronajatých vinohradů vinařství Petr Skoupil je velmi pečlivě obhospodařováno. Mimořádný důraz je kladen na ekologicky citlivé techniky a redukovanou sklizen hroznů. Díky tak náročné péči se pak vinice odměnují skvostnou surovinou pro výrobu vín. Roční produkce přesahuje 500 tisíc lahví.
Vinařství si našlo vlastní cestu k vysoké kvalitě vín a snaží se na této cestě o co nejšetrnější zpracování hroznů, a to jak mechanického, tak s omezováním aplikace chemických přípravků. Hrozny z redukovaných sklizní jsou okamžitě po sběru zpracovávány. Šetrná a dokonale zvládnutá technologie výroby a následné zrání vybraných partií červených vín v sudech z francouzského dubu dává odrůdově čistá a mimořádně zajímavá přívlastková vína. Typická širokým spektrem primárních aromatických látek a zejména výrazně ovocným charakterem s minimálním obsahem hořčin.
Bohaté spektrum tradičních bílých moravských odrůd doplnuje i škála modrých odrůd, na které se vinařství zvláště zaměřuje. O kvalitě vyráběných vín svědčí již stovky tuzemských i mezinárodních ocenění za posledních několik let, z těch letošních nelze nezmínit cenu Wine On Trade z veletrhu Prowein v Düsseldorfu a Diplom Grand Prix Vinex, které získala Frankovka 2008 barrique. Ta byla i doporučena v soutěži Decanter Awards spolu s panenskou Pálavou 2009, pozdní sběr. Také Zlatá medaile za Müller Thurgau 2009, kabinet z prestižní francouzské mezinárodní soutěže Vinalies Internationales 2010 a diplom za Ryzlink rýnský 2009, kabinet ze soutěže Vinitaly Verona 2010 svědčí o vysoké kvalitě vín.
Vinařství tradičně vyrábí pouze jakostní odrůdová vína a vína s přívlastkem pro HORECA segment, vinotéky a soukromou klientelu. Od vín kabinetních, přes pozdní sběry a výběry z hroznů, občas doprovázené zbytkovým cukrem, až k delikátním bobulovým výběrům, slámovým a ledovým vínům. Zvláštní kapitolou je řada Mineral Exclusive. Tvoří ji červená vína z hroznů, které dozrály na historických tratích. Stáří těchto výsadeb je až 50 let, za něž réva zapustila kořeny velmi hluboko. Odtud pramení vysoká mineralita vín a mimořádně vysoký obsah buketních látek. Vlajkovou lodí této řady je Zweigeltrebe Mineral Elixír II.